משנכנס אדר מרבין בשמחה!
חג פורים הינו חג שמח, מרענן וססגוני, לקטנים וגדולים כאחד. בכל פינה נוכל למצוא תחפושות צבעוניות, מסיכות ורעשנים לצד משלוחי מנות, אזני המן והרבה דברי מתיקה המכילים כמות סוכר וקלוריות גדולה.
כידוע, צריכת סוכרים מרובה עלולה להזיק לגוף ולגרום לצריכת "קלוריות ריקות" אשר אינן מספקות לגוף רכיבים חיוניים כגון ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון. צריכה מופרזת של סוכר לאורך זמן עלולה להוביל להשמנה בעקבות צריכה קלורית מוגברת, ולהגדלת הסיכון לפתח מחלות כרוניות שונות.
הסוכר "מתחפש" בממתקים, עוגות ועוגיות, שוקולדים, מאפים מסוגים שונים, חטיפי בריאות, קרקרים, שתייה ממותקת, חטיפים מלוחים, רטבים מסוגים שונים, קטשופ, סלטים מוכנים ועוד.
איך בכל זאת שומרים על שגרת אורח חיים בריא במהלך החג?
הנה כמה טיפים אשר יסייעו לכם לשמור על תזונה בריאה וכן ליהנות מכל מה שלחג השמח יש להציע.
- הימנעו משתייה ממותקת בסוכר והעדיפו מים או משקאות ללא סוכר.
- הימנעו מנשנושים והשתדלו לא "לחטוף" אזני המן על הדרך. שימו בצלחת יחידה או שתיים, הכינו כוס תה, אכלו בישיבה ותהנו מהקינוח החגיגי.
- הגבילו את צריכת המתוקים ל-1 יחידה ביום, גם בחג. בשאר היום, אכלו כרגיל ארוחות מסודרות ומגוונות.
- הכינו משלוח מנות המשלב בריאות; פירות חתוכים, אגוזים ושקדים טבעיים, מעט פירות יבשים , מאפים דלי קלוריות בהכנה ביתית כגון פשטידות ומאפינס – שלטו אתם על כמות הסוכר.
- שימו לב לרשימת המרכיבים על גבי מוצרי המזון. העדיפו לקנות מוצרים שאינם מכילים סוכר או סוכר "בתחפושת" (סוכרוז, גלקטוז, לקטוז, מלטוז, דקסטרוז, סוכר קנים, סוכר חום, סירופ תירס, מייפל, אגבה, סילאן ,דבש, מולאסה ועוד). למוצרים רבים שאנו צורכים ישנם מוצרים תחליפיים ללא סוכר.
- שתפו את בני הזוג, הילדים והחברים בהרגלי תזונה נכונה ובריאה.
- אכלו במידה ובמודע:
1 יח' אוזן המן | 100 גר' ביסלי / במבה/ צ'יפס |
100 גר' שוקולד | 100 מ"ל שתייה ממותקת בסוכר |
100 גר' סוכריות | 100 מ"ל מים בטעמים |
100 מ"ל יין אדום | 100 מ"ל יין לבן |
זכרו, במהלך החג ולאחריו, מומלץ לשמור על אורח חיים בריא המשלב תזונה נכונה ופעילות גופנית קבועה. במהלך השבוע שלבו ארוחות ביתיות להעצמת החוויה המשפחתית המשותפת, הרבו בצריכת מוצרי מזון עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים חיוניים כגון ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, דגים, מוצרי חלב ובשר רזים, והמעיטו צריכת יתר של סוכר, מלח ומזון מעובד. בנוסף, שילוב פעילות גופנית יומית בה תוכלו להתמיד וליהנות, וכמו כן להרוויח יתרונות בריאותיים כגון שיפור מערכת הנשימה והלב, זרימת הדם ואף את מצב הרוח!
מתכון אזני המן בריא, טעים ומופחת קלוריות
25 יחידות אזני המן | 70-90 קלוריות ליחידה (תלוי במילוי)
מרכיבים לבצק:
- 2 כוסות קמח שיפון/מלא
- ½ כפית אבקת אפיה
- 2 כפות סוכר/דבש/סילאן או 3 כפות ממתיק מלאכותי נוזלי
- 100 גרם חמאה / מרגרינה ללא שומן / ½ כוס שמן קנולה או קוקוס
- 2 ביצים
- 1 כפית תמצית וניל
מרכיבים למילוי:
5 כפות ריבה ללא סוכר / ממרח תמרים / שוקולד מריר / פרג
ניתן לגוון במילוי לפי העדפה אישית (חלבה, שוקולד, פרג)
אופן ההכנה:
- בקערה גדולה, ערבבו קמח, אבקת אפייה וסוכר (או דבש/סילאן ממתיק מלאכותי).
- חתכו את החמאה/מרגרינה לחתיכות קטנות וערבבו היטב עם הקמח
- טרפו את הביצים יחד עם תמצית הוניל והוסיפו לקמח.
- בחשו עד לקבלת בצק רך, גמיש ואחיד.
- חלקו את הבצק לשני כדורים, רדדו היטב עד לקבלת בצק בעובי 2-3 מ"מ.
- חתכו עיגולי בצק בכוס, במרכז כל עיגול שימו כפית מהמילוי שבחרתם סגרו בצורת משולש.
- אפו בחום 180 מעלות למשך כ-15 דקות או עד השחמה.